Abjeez
Abjeez. Foto: Omid Alavi.
P4-toppen v. 47

Abjeez utmanar på P4-toppen

Abjeez: To Va Man
3:42 min

Duon Abjeez, uppvuxna i Krokom, utmanar på P4-toppen med låten "To Va Man". En egen tolkning av Bo Kaspers låt "Undantag".

Systrarna Melody och Safoura Safavi, födda i Iran och till stor del uppvuxna i Krokom, bildade år 2005 bandet Abjeez. Abjeez är persisk slang för just syster.

I starten var ett viktigt syfte med deras musik att kunna nå ut till befolkningen i Iran, särskilt till ungdomar, för att inspirera och förändra.

Låtarnas texter är i huvudsak på farsi/persiska, men de sjunger även på spanska, svenska och engelska. Texterna är ofta en mix av både humor och samhällskritik och politiska budskap.

Musiken är en färgstark, kreativ blandning av olika stilar.

De har blivit internationellt uppmärksammade för sin musik och sina budskap, och har turnerat världen över i bl.a. Europa, Kanada och USA.

Nu är de aktuella med sitt nya album "Paa Sho" samt turné i USA och Kanada under nov/dec. Nyligen medverkade de även i SVT:s programserie "Folkets musik", där de tolkade Bo Kaspers Orkesters låt "Undantag", och som i deras version fick titeln "To va man".

www.abjeez.com

Här ser du listan och nummer att rösta på - efter fre kl. 12

Dela gärna artikeln och låten - så gör du

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".