lymfödem, lymfterapi, kompression, svullnad, vård, arm
1 av 3
Eva Persson har en kompressionsstrumpa på sin arm för att få ner svullnaden som orsakats av lymfödem. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
lymfödem, lymfterapeut, lymfterapi, sjukgymnast, lymfsystemet, kompression, arm
2 av 3
Eva Persson är bröstcancerpatient som har drabbats av lymfödem i en arm. Anna-Karin Enghult är sjukgymnast och lymfterapeut vid Östersunds sjukhus. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Karin Johansson, docent i fysioterapi, Lunds universitet, lymfödem, lymfterapi, cancer
3 av 3
Karin Johansson, docent i fysioterapi vid Lunds universitet. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Sjukvård

Många cancerpatienter med lymfödem får ingen hjälp

3:07 min

I takt med att allt fler överlever cancer drabbas allt fler av lymfödem, alltså svullnader av lymfvätska i olika kroppsdelar. Det är viktigt att ödemen behandlas i tid men många cancerpatienter får inte rätt hjälp.

Eva Persson från Lit utanför Östersund är före detta bröstcancerpatient med en arm som svullnar efter att lymfkörtlar i armhålan tagits bort:

– Armen sväller och blir trög och stum och så värker den, säger Eva Persson.

Lymfödem uppstår oftast efter canceroperationer där lymfkörtlar har tagits bort. Svullnaderna av lymfvätska kan påverka både känsel och rörlighet för den som inte får rätt hjälp snabbt av sjukgymnast.

Och hjälp kommer allt fler att behöva, för i takt med att allt fler överlever cancer kommer vården att behöva ta hand om allt fler patienter med lymfödem. Det säger Karin Johansson, som är docent i fysioterapi vid Lunds universitet och som forskar om lymfödem:

 – För några decennier sedan var överlevnaden för cancerpatienter inte speciellt hög, men det har förbättrats avsevärt. Då blir det så att det byggs på med fler och fler patienter som har problem med lymfödem, säger Karin Johansson.

Vården för lymfödem skiljer sig mycket över landet, det visar bland annat undersökningar som Svenska Ödemförbundet har gjort, och på många ställen finns ingen lymfterapeut att tillgå. Kunskapen inom vården är också låg och många patienter har därför obehandlade svullnader.

Docent Karin Johansson har gjort en studie som preliminärt visar att många bröstcancerpatienter som behandlas för lymfödem i tid kan bli helt besvärsfria. Det är viktigt att få hjälp med sitt ödem i tid, annars växer svullnaden och omvandlas till fettvävnad som måste opereras bort.

I Region Jämtland Härjedalen är det bara patienter med lymfödem efter cancer som har rätt till hjälp av sjukgymnast och där är bröstcancerpatienterna i klar majoritet.

Andra patientgrupper, som de som opererats för till exempel prostatacancer eller gynekologisk cancer som har tagit bort lymfkörtlar i ljumsken, kan ha lika stort behov av hjälp för ödem i benen, men för dem är vården inte alls lika självklar, berättar Anna-Karin Enghult, sjukgymnast vid Östersunds sjukhus:

– Det är inte lika många av dem som uppmärksammas på att svullnaden som de har fått i benet efter operationen är ett lymfödem och de får inte den hjälpen som de skulle behöva, säger Anna-Karin Enghult. 

I det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering som just tagits fram står det att vården för patienter med lymfödem efter cancer måste bli bättre. Det behövs nationella direktiv, säger docent Karin Johansson vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista