Vy över berg och solnedgång
Frågan om gruvbrytning i Stekenjokk ska upp till beslut igen. (Arkivbild) Foto: Håkan Berglund
Gruvnäring

Nyöppning av gruvan i Stekenjokk ska utredas mer

1:27 min

Frågan om gruva i Stekenjokk i norra Jämtland på nytt ska öppnas blir nu åter ett ärende för myndigheten Bergsstaten.

Tidigare har myndigheten avslagit en ansökan om att öppna gruvan, som varit stängd sedan 1980-talet, med motiveringen att det skulle få stora negativa konsekvenser för rennäringen.

Bolaget Vilhelmina Minerals överklagade avslaget och har nu kompletterat sin ansökan.

– Då har vi föreslagit som ett alternativ att vi bryter malm under en period när det inte finns renar i området, framförallt vintertid. Och att vi transporterar malm till en annan ort för anrikning och deponi, säger Peter Hjort, styrelseordförande för Vilhelmina Minerals.

Bolagets överklagan har behandlats av myndigheterna i fyra år och hamnade till slut på regeringens bord. Där blev beslutet att skicka tillbaka ärendet till Bergsstaten, som är den myndighet som beslutar om det ska ges tillstånd till gruvbrytning.

Peter Hjort tror att det är bolagets kompletteringar som gjort att regeringen nu skickar tillbaka ärendet till Bergsstaten.

– Vi tycker det är väldigt positivt, säger han.

Tomas Nejne är renskötare i Vilhelmina södra sameby, och är en av dem som påverkas om en gruvdrift blir verklighet i Stekenjokk. Han känner sig trygg med att Bergsstaten fattar ett beslut som är positivt för rennäringen.

– Det är olika känslor. Det är bra på ett sätt att det hamnar tillbaka till Bergsstaten och länsstyrelserna får sen då i sin tur tänka till. Jag kan inte se annat än att Bergsstaten håller sin linje fullt ut. Dessutom har de ju i Jämtlands län instiftat ett naturreservat, så jag känner mig ganska så lugn och trygg, och kan inte se att det ska bli några större farhågor framöver, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista