Tre gymnasieelever
1 av 2
Det är bra att frågan om sexuella kränkningar lyfts anser eleverna Kristoffer Nejne, Felix Svedell och Moa Karlsson på gymnasieskolan i Järpen. Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Ingång till gymnasieskola
2 av 2
Jämtlands Gymnasium har inte tagit något organiserat krafttag mot kränkningar efter #metoo men på flera skolor, däribland den i Järpen, kommer ändå frågan lyftas lite extra framöver Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Sexuella kränkningar

Gymnasieskolor tar krafttag efter #metoo

1:10 min

Efter metoo-kampanjen ser nu många av länets gymnasieskolor över sina handlingsplaner mot sexuella kränkningar.

Skolan ska jobba mot alla former av kränkningar. En dryg månad efter att nätuppropet #metoo tog fart kommer fortfarande nya vittnesmål fram, bland annat i gruppen "räck upp handen" som sammanfattar gymnasieelevers upplevelser. 

- Det känns inte bra och det är svårt att säga ifrån, därför är det bra att man har metoo, säger Moa Karlsson på Jämtlands Gymnasium i Järpen till.

En rundringning P4 Jämtland gjort till gymnasieskolor i länet visar att det inte kommit in fler anmälningar efter kampanjen. Däremot har frågan lyfts och flera skolor ökar sitt förebyggande arbete i ljuset av uppropet.

– Vi genomför olika enkäter och diskussioner som vi den här gången kommer utöka med frågor om just de här ämnena. Vi vill se om och i vilken utsträckning de finns på vår skola, säger Jesper Englund, rektor på Fjällgymnasiet i Svenstavik som tycker att det är bra att det lyfts. 

På Jämtlands Gymnasium i Järpen har kampanjen också kommit på tal och inom ett par veckor har man planerat en temadag kring just kränkningar, säger rektorn Tova Hultqvist. 

Det uppskattas av eleverna Kristoffer Nejne, Felix Svedell och Moa Karlsson som inte upplevt att de haft något liknande tidigare.

– Men det finns ju de som man kan vända sig till, som lärarna eller elevhälsan, säger Moa Karlsson.

Mikael Cederberg, förbundschef för Jämtlands gymnasium, berättar att man årligen får in ett tiotal anmälningar om kränkande behandling men att det sällan eller aldrig rör sig om just sexuella trakasserier.

– Om detta är ett gott eller dåligt tecken kan man naturligtvis fundera över, säger han i en kommentar till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista