Montage porträttbild man i bild från galaföreställning med mansporträtt på storbildsskärm
ÖFK-spelaren Bobo Sollander på storbild under Fotbollsgalan 2017 i Globen, Stockholm och Radiosportens expertkommentator Richard Henriksson. (Montage) Foto: Björn Nordquist/Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fotboll

ÖFK vann pris för Årets prestation – hör Radiosportens fotbollsexpert

Richard Henriksson: Har slagit igenom i breda lager
3:27 min

Östersunds FK har vunnit svenska folkets hjärta och står för årets prestation inom svensk fotboll. Hör Radiosportens expert Richard Henriksson.

Östersunds Fotbollsklubb fick pris för Årets prestation vid Fotbollsgalan 2017 efter vinsten i Svenska Cupen och de framgångar som lett fram till gruppspel i Europa League, med möjlighet att gå vidare till sextondelsfinal. 

Vid Fotbollsgalan måndag kväll röstades laget fram till vinnare av priset i konkurrens med svenska herrlandslaget som kvalificerat sig till VM efter att ha slagit ut Italien och Tabitha Chawinga, Kvarnsveden som vann damallsvenskans skytteliga 2017 med 26 gjorda mål. 

– När ÖFK tog hem det där så tycker jag att det stryker under den känslan man har, att Östersunds FK är verkligen ett lag som har slagit igenom i breda lager, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson till P4 Jämtland. 

Det här är ett lag som för varje år överträffar sig själva i prestationer.

Vinnaren togs fram genom en telefonomröstning bland tittarna i samband med direktsändningen av Fotbollsgalan i TV4.

– Det ÖFK har gjort har fått ett stort genomslag, även bland marginalsupportrar eller de som egentligen inte är så intresserade, säger Richard Henriksson som menar att det gäller även i internationellt perspektiv.

Han imponeras av att laget toppar sin grupp i gruppspelet i Europa League och säger att om ÖFK lyckas gå vidare till slutspel där så finns det bara en annan svensk klubb att jämföra framgången med i modern tid, och det är när Malmö FF gick till Champions League.

– Det allra mest remarkabla det är att det här är ett lag som för varje år överträffar sig själva i prestationer, säger Richard Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".