Traktor med snö i skopan och lastbilsflak med snö
1 av 2
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Uno Nilsson, delägare i Odins åkeri.
2 av 2
Uno Nilsson, delägare i Odins åkeri som nu ska säljas på grund av dålig lönsamhet inom bland annat snöröjningen. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Åkeribranschen

Åkare kritiska mot dåliga avtal för snöröjning

1:33 min

Uno Nilsson driver åkeri utanför Nälden, ett företag som funnits i över 90 år, men nu slår Uno igen verksamheten.

Odins åkeri utanför Nälden har drivits i samma familj sedan 1924, men inkomsterna har börjat understiga intäkterna och nu ska företaget säljas.

– Det är främst snöröjningen men också sommarunderhållet på vägarna som är så erbarmligt dåligt betalt att det går helt enkelt inte, säger Uno Nilsson är en av åkeriets delägare.

Och flera åkerier som P4 Jämtland pratat med om vittnar om samma sak.

Enligt Uno Nilsson har priserna inte hängt med kostnadsökningarna på många år. Bland annat kör man fortfarande på 2012 års prislista och med ökade lönekostnader, fordonskatter och dieselpriser går den ekvationen inte ihop.

Samtidigt är det numera mindre snömängder vid färre tillfällen men de fasta kostnaderna kvarstår för till exempel jourlöner.

– Den fasta ersättningen för snöröjningen behöver höjas med 40-50 procent men även betalningen per kilometer, säger Uno Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista