Långforsens kraftstation vid långan. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Långforsens kraftstation vid Långan. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Vattenkraft

Jämtkraft vill sälja Långforsen för 15-25 miljoner

0:57 min

Långforsens kraftstation i Offerdal kan överlåtas, om det sker på affärsmässiga villkor.

Det slår elbolaget Jämtkraft fast, efter att ha utrett frågan på uppdrag av Krokom, Åre och Östersunds kommuner, som äger Jämtkraft.

Värdet på kraftstationen uppskattar Jämtkraft till 15 till 25 miljoner kronor.

Framtiden för Långforsen i Långan har varit omdiskuterad och har tagits upp i mark- och miljööverdomstolen, där Jämtkraft till slut fick rätt att renovera vattenkraftverket.

Frågan nu är om en ekonomisk förening kan få köpa loss Långforsen.

Enligt Tommy Borgh, affärsområdeschef för elproduktion på Jämtkraft, har bolaget att följa gällande lagar på området, vilket inte ger utrymme för särbehandling eller affärer till underpris.

– Därför kan inte en försäljning av vattenkraftstationen riktas mot någon särskild köpare utan en försäljning måste rikta sig mot en större krets, säger Tommy Borgh i ett pressmeddelande.

Beskedet att Jämtkraft kan överlåta den omdiskuterade vattenkraftstationen Långforsen, utanför Offerdal, på så kallade affärsmässiga grunder är inte oväntat.  Det menar företrädare för föreningen Långforsen, en ideell förening som bildades som en reaktion på just att politikerna i ägarkommunerna öppnat för en överlåtelse av vattenkraftverket.

– Det är klart att det är ett aktiebolag och det finns ett antal lagar att förhålla sig till, säger Henrik Ling, som sitter i styrelsen för föreningen.

– Vi behöver bilda oss en egen uppfattning nu vad det här innebär och vad vi tycker om det här, säger han.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista