Pojke står i snö framför hus.
Feda Hussini från Afganistan som nu bor i Undersåker. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Migration

Flera frivilligorganisationer kräver stopp för utvisningar

6:11 min

Flera ideella hjälporganisationer kräver nu, i det så kallade Novemberuppropet, att utvisningar av ungdomar till Afghanistan stoppas.

Rädda barnen, Unicef och Bris är några av de organisationer som står bakom det så kallade novemberuppropet, där de kräver att utvisningar till Afghanistan ska stoppas. Det ska gälla för ungdomar som kom till Sverige 2015 och organisationerna kräver ett stopp för utvisningar och att de utvisningar som redan skett ska följas upp.

Per Hedman på Rädda barnen i Jämtland Härjedalen säger att flera länder redan stoppat utvisningar till Afghanistan.

– Situationen där är sämre än på flera år. Just nu är det mycket som talar för att vi behöver en paus för att följa upp vad som sker i Afghanistan för de som återvänder dit, säger Per Hedman.

Ska inte asylreglerna gälla lika för alla?

– Självklart ska de gälla lika, men vi måste också bedöma olika länder vid olika tidpunkter. 

Flera instanser har ju slagit fast att de här personerna kan utvisas. Vad är problemet med det?

– Det ligger en rättsosäkerhet i det. Vi kan inte utvisa någon när vi inte är trygga med vad som händer efteråt, säger Per Hedman till P4 Jämtland.

Feda Hussini i Undersåker kom till Sverige från Afghanistan för två och ett halvt år sedan och han berättar att han inte vill åka tillbaka eftersom att situationen fortfarande är instabil.

– Jag vill inte åka tillbaka, det är mycket problem i Afghanistan, de vet att det är mycket problem men de säger ändå att man kan åka tillbaka, säger Feda Hussini.

Feda vill arbeta här i Sverige men får inte sedan hans svenska id-papper dragits tillbaka. Nu ansöker han istället om afghanskt pass för att kunna stanna kvar och jobba här i Jämtland.

– Jag har redan jobb här, jag vill stanna, säger Feda Hussini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista