Det blåste hårt i Katterjåkk under söndagen.
Snöfall och snödrev kan väntas enligt SMHI. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio
Meteorologi

Snöoväder väntas i länet – SMHI utfärdar klass 2 varning

0:43 min

Ett omfattande snöfallsområde rör sig in över Jämtlands län från sydväst. Nu går SMHI ut med en klass 2-varning för Jämtlands län utom fjällen.

Snöfallet som väntas i kväll och i natt kan innebära upp mot 30 centimeter snö, enligt den senaste prognosen, mest i de norra delarna av Jämtland.

I kombination med hård vind från sydost kan det bli drivbildning vilket kan ge stora problem för trafiken.

SMHI varnar också för störningar i elförsörjning och teletrafik. 

Med anledning av varningen har länsstyrelsen kallat till en samverkanskonferens, där ett flertal aktörer och myndigheter deltar.

– Det är en standard rutin som vi har när SMHI går ut med de här varningarna, säger Gun-Britt Nilsson, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen.

Är det något man ska tänka på när det är klass 2 varning?

– Sunt förnuft och att hålla ajour med väderutvecklingen och att handla därefter och att planera sin dag och inte ge sig ut i trafiken om man absolut inte behöver, säger hon.

För Jämtlands och Härjedalsfjällen gäller från onsdag kväll en klass 1-varning för hård sydostlig vind 15-20 m/s, med snödrev.

Fakta vädervarningar

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Den mest ovanliga typen av varningar, klass 3-varningar för höga flöden, utfärdas i snitt bara vart femtionde år.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista