Skolbyggnad på kvällen, snö på marken
1 av 2
Lokaler i Ås skola måste evakueras. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Ås skola, rörr hus med vita fönsterfoder
2 av 2
Ås skola Foto: Lina Wahlnemo
Skola

Arbetsmiljöverket pekar ut stora brister på Ås skola

Efter en inspektion konstaterar Arbetsmiljöverket flera brister och kräver åtgärder på Ås skola.

Inspektionen gjordes efter beskedet att fyra skolklasser och två fritidshemsavdelningar tvingas evakueras och byta lokaler på grund av mögel.

Bland annat kräver Arbetsmiljöverket att Krokoms kommun vidare undersöker risken för att andra lokaler i skolan kan vara drabbade av mögel, samt följer upp riskerna för personal och elever att vistas där.

De besvär som elever och personal upplevt ska också dokumenteras, enligt myndigheten.

Arbetsmiljöverket konstaterar också att trots att skolan kände till att det fanns mögel i lokalerna redan i våras, så kommunicerades det aldrig till den berörda personalen.

Enligt inspektionsrapporten finns det tecken på bristande medverkan där personalen inte upplever att "de inte blir trodda på" när de påtalar brister i arbetsmiljön.

Det framkommer också en bild av en omfattande problematik med vatten, exempelvis att det ibland regnat in i lokalerna så att hinkar har behövts placeras ut inomhus, samt att dagvattenbrunnarna på skolgården inte kan hantera vattenmängderna, vilket leder till översvämning och att vatten letar sig in i skolan.

Arbetsmiljöverket kräver också att en riskbedömning och handlingsplaner upprättas vad gäller det pågående arbetet med att riva upp golvet i en av skolans lokaler, samt hur den genomförda evakueringen påverkar verksamheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista