Anders Pettersson
Anders Pettersson, generalsekreterare på Ecpat Foto: Brigitte Grenfeldt och Bertil Ericson/TT
Brott

Sexuella övergrepp mot barn på nätet allt grövre och vanligare

4:35 min

Barn som utnyttjas på nätet i regisserade sexuella övergrepp är ett brott som blir allt vanligare och våldet blir allt grövre, enligt barnrättsorganisationen Ecpat.

De barn som exploateras sexuellt blir allt yngre och våldet blir allt grövre.

P4 Jämtland rapporterar under torsdagen om ett fall där en man i 40-årsåldern från länet misstänks för att via en webbkamera beställt sexuella övergrepp på barn i Filippinerna.

– För ett par år sedan sa Europol att det här med regisserade övergrepp var en trend som var på uppgång. Idag är det ett etablerat faktum och Sverige är verkligen inget undantag, säger Anders Pettersson som är generalsekreterare på barnrättsorganisationen Ecpat till P4 Jämtland.

Organisationen har en egen anmälningstjänst, en så kallad hotline. Där har andelen anmälningar, som handlar om spädbarn som våldtas, både i Sverige och utomlands, ökat från fyra procent till 8,5 procent förra året, det visar en rapport som Ecpat tagit fram.

Den här typen av brott blir allt vanligare och statistiken är skrämmande, säger Anders Pettersson.

– De barn som exploateras sexuellt blir allt yngre och våldet blir allt grövre.

I det aktuella fallet ska mannen ha betalat för sexuella handlingar i direktsändning på nätet. Vid ett av dessa tillfällen ska en kvinna från Filipinerna även erbjudit att sexuellt använda sin dotter som ska ha varit i 4-5 årsåldern. Efter det ska mannen fortsatt att beställa sexuella övergrepp mot barn i realtid på nätet. 

– I många fall är det vuxna som finns i familjen, eller som står nära familjen, som är med och ser till och faciliteter de här övergreppen. Just i Filipinerna handlar det om människor som är fattiga och väldigt socioekonomiskt utsatta och det är väldigt stora pengar i det här, så det är också en kommersiell aspekt i de här sexuella övergreppen,  säger Anders Pettersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista