Annika Paulsson Björmo Skolkurator Fyrvallaskolan
Skolkuratorn Annika Paulsson Björmo har sedan 2012 arbetat mot kränkande kommentarer Foto: Fredrik Bång Öberg/Sveriges Radio
Jämställdhet

Arbete mot kränkning har gett resultat – "Ingen blir förnedrad"

3:41 min

Under flera år har Fyrvallaskolan i Östersund och Annika Paulsson Björmo, skolans kurator, arbetat för ökad jämställdhet på skolan. Ett arbete som gett resultat.

2012 fick Annika Paulsson Björmo, kurator på skolan, frågan från en elev om varför man inte diksuterar jämställdhet i klassen. Sedan dess har man arbetat mot kränkande kommentarer, machokultur och arbetat för ett mer jämställt skolklimat där ingen ska behöva känna sig utanför.

– Det är ingen som blir förnedrad och det är jämställdhet mellan kvinnor och män, lärare och rektor har pratat med oss om vad man ska göra när någon blivit förnedrad, säger Emasun Bullut som är elev på Fyrvallaskolan till P4 Jämtland.

Majoriteten av eleverna är killar och även utbildningarna riktar sig mot branscher som domineras av män. Annika menar att frågan kom naturligt efter det att man ville få in flera tjejer till skolan.

– De säger att de varit mycket knuffar och en väldigt grabbig attityd elever emellan, men jag tycker inte jag ser så väldigt mycket av det längre, säger Linda Liljeqvist som är elev på Fyrvalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista