Ann-Marie Johansson (S) regionstyrelsens ordförande och Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Ann-Marie Johansson (S) regionstyrelsens ordförande och Lisbet Gibson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Sjukvård

Stora nedskärningar när sjukvården ska kapa kostnader

1:16 min

I december ska de skarpa förslagen till neddragningar inom sjukvården i Region Jämtland Härjedalen presenteras.

Underskottet ligger nu totalt på 991 miljoner kronor för Region Jämtland Härjedalen. Bara hittills i år går verksamheten back med 220 miljoner kronor, det är 50 miljoner mer än väntat.

I våras vände sig regionen till Sveriges kommuner och landsting, SKL, och begärde krishjälp för att analysera det ekonomiska läget. En grupp inom regionen har sedan dess jobbat vidare med materialet.

– Det handlar om att utveckla den analys som de (SKL, reds anm) har gjort. Det är vissa sjukdomsgrupper där vi har extra höga kostnader jämfört med andra och vi har tittat på vad kan det bero på, säger Lisbet Gibson som är hälso-och sjukvårdsdirektör till P4 Jämtland.

Den 12 december presenteras de skarpa förslagen till nedskärningar i regionstyrelsen. Men mer i detalj var i verksamheten man ska skära vill regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) inte avslöja i nuläget.

– Det är alldeles för tidigt att prata om. Däremot är vi också beredda på att ställa om arbetssätt på sjukhuset. Det kommer ta tid så det är ingen quick fix, säger hon.

Under måndagen är finansminister Magdalena Andersson (S) i länet för att prata vårdfrågor. Mer om hur finansminister ser på regionens dåliga ekonomi hör du under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista