Ida Ingemarsdotter
Foto: Emelie Andersson/ Sveriges Radio
Längdskidor

Nio svenskor vidare – men norsk fiaskostart

Hela nio svenskor är vidare från förmiddagens sprintkval i finska Ruka. Sämre gick det för Norge där flera stora namn blev utslagna direkt.

Damernas klassiska sprintkval blev en blågul succé med totalt nio svenskor vidare till kvartsfinal. Ida Ingemarsdotter vann kvalet, 19 hundradelar före landslagskollegan Hanna Falk.

Även Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Linn Sömskar, Anna Haag, Jonna Sundling, Evelina Settlin och Anna Dyvik är vidare från kvalet.

Däremot blev det norskt fiasko – varken Maiken Caspersen Falla, Marit Björgen eller Hedi Weng tog sig vidare till kvartsfinal. Caspersen Falla slutade först på 31:a plats medan Björgen och Weng kom 41:a respektive 59:a i kvalet.

– Det kändes som att jag åkte bra. Nu saknar jag ord. Det här är helt overkligt. Jag hade tänkt mig att åka mer än det här. Kvalet var bara första delen och så är det slut. Det är trist, säger Caspersen Falla till TT.

Den norske vallachefen Knut Nystad tog på sig skulden för misslyckandet.

– Åkarna hade bra fäste när de testade skidorna, men dåligt fäste när de åkte i loppet. Det här är enkelt att förklara, det är en vallamiss, säger han till NTB.

I finalen återfinns endast två norskor: Kathrine Rolsted Harsem och Anna Svendsen.

Kvalet bjöd på fler favoritfall när tunga namn som Kickan Randall och Jessica Diggins, både från USA, misslyckades i kvalet.

12.33: Sprintfinalen direkt i P4 Extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista