Sveriges Jesper Nelin på tredje sträckan under söndagens mixedstafett 2x6 km+2x7,5 km under världscupspremiären i skidskytte på skidskyttestadion i Östersund.
Jesper Nelin Foto: Robert Henriksson/TT
Skidskytte

Nelin sköt bort svenska pallchansen i mixstafetten i Östersund

Jesper Nelin: Jag var för offensiv
2:15 min

Sverige ledde efter den första sträckan. Och på avslutningssträckan imponerade Fredrik Lindström. Men en straffrunda på Jesper Nelin sumpade den svenska pallchansen.

Mixedstafetten är förmodligen Sveriges bästa medaljchans i vinterns OS-skidskytte. När den enda tävlingen i disciplinen innan just OS i Pyeongchang avgjordes i Östersund så gjorde Sverige till stora delar en riktigt fin insats.

Efter den första sträckan var Sverige till och med i ledning, efter en imponerande insats av Hanna Öberg, som världscupdebuterade i just Östersund för bara ett år sedan.

– Jag är jättenöjd! Det var bra åkning, jag kunde åka med bra på de två första varven och det liggande kändes hur stabilt som helst. Två reservskott på stående är väl lite sådär, men jag är jättenöjd och kunde verkligen ösa på på sista varvet, säger Öberg.

Anna Magnusson tappade ledningen och växlade över till Jesper Nelin som åtta – efter ett felfritt skytte men en lite väl långsam skidåkning.

Men Nelin fick problem med skyttet och den svenska pallchansen försvann. Vid sitt stående skytte stod han för hela fyra bommar – vilket innebar att han tvingades till en straffrunda. Det är något som sällan krävs i stafetter, och blir väldigt avgörande.

– Åkningen var bättre än väntat, men ståskyttet...Nja, hoppas att det blir bättre nu. Det har gått bättre i år överlag, så jag tror att nu när jag kommer igång med någon tävling så kommer det funka också, säger han.

Ja, vad var det som hände där?
– Jag var kanske lite för offensiv och ville lite för mycket. Jag får ta det lite lugnare nästa gång.

På den avslutande sträckan imponerade Fredrik Lindström både i åk- och skyttemässigt, och åkte ikapp en hel del av försprånget till de framförvarande lagen – men kunde inte förbättra den femteplats som han startade från.

Norge vann, före Italien och Tyskland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".