lymfödem, lymfterapi, kompression, svullnad, vård, arm
1 av 3
Eva Persson har en kompressionsstrumpa på sin arm för att få ner svullnaden som orsakats av lymfödem. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
lymfödem, lymfterapeut, lymfterapi, sjukgymnast, lymfsystemet, kompression, arm
2 av 3
Eva Persson är bröstcancerpatient som har drabbats av lymfödem i en arm. Anna-Karin Enghult är sjukgymnast och lymfterapeut vid Östersunds sjukhus. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Karin Johansson, docent i fysioterapi, Lunds universitet, lymfödem, lymfterapi, cancer
3 av 3
Karin Johansson, docent i fysioterapi vid Lunds universitet. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Sjukvård

Många cancerpatienter med lymfödem får ingen hjälp

3:07 min

I takt med att allt fler överlever cancer drabbas fler av lymfödem, alltså svullnader av lymfvätska i olika kroppsdelar, men många får inte rätt hjälp.

Eva Persson från Lit utanför Östersund är före detta bröstcancerpatient med en arm som svullnar efter att lymfkörtlar i armhålan tagits bort.

– Armen sväller och blir trög och stum och så värker den, säger Eva Persson till P4 Jämtland.

Lymfödem uppstår oftast efter canceroperationer där lymfkörtlar har tagits bort. Svullnaderna av lymfvätska kan påverka både känsel och rörlighet för den som inte får rätt hjälp snabbt av sjukgymnast.

Vården för lymfödem skiljer sig mycket över landet visar bland annat undersökningar som Svenska Ödemförbundet har gjort.

Det är viktigt att få hjälp med sitt ödem i tid, annars växer svullnaden och omvandlas till fettvävnad som måste opereras bort.

I Region Jämtland Härjedalen är det bara patienter med lymfödem efter cancer som har rätt till hjälp av sjukgymnast och där är bröstcancerpatienterna i klar majoritet.

Andra patientgrupper, som de som opererats för till exempel prostatacancer eller gynekologisk cancer som har tagit bort lymfkörtlar i ljumsken, kan ha lika stort behov av hjälp för ödem i benen, men för dem är vården inte alls lika självklar.

Det är inte lika många av dem som uppmärksammas på att svullnaden som de har fått i benet efter operationen är ett lymfödem och de får inte den hjälpen som de skulle behöva, säger Anna-Karin Enghult sjukgymnast vid Östersunds sjukhus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista