Jens Ganman Pressbild Sandra Lee
Jens Ganman har gett ut en ny bok. Foto: Sandra Lee
Kultur

Debattören Jens Ganman aktuell med ny bok

9:23 min

I boken De som kommer för att ta dig jagas en till synes oskyldigt anklagad man genom skogen. Författaren hoppas att boken ska väcka debatt kring skam och skuld i samhället.

En man väcks mitt i natten av ett uppbåd som försöker ta sig in i hans hus. Desperat hoppar huvudpersonen A. ut genom fönstret från andra våningen. I skydd av mörkret flyr han för att möjligen överleva i skogen och komma underfund om vad som egentligen händer. 

Så inleds boken som huvudsakligen skrevs redan för tio år sedan, men ges ut först nu då Jens Ganman menar att verkligheten kommit ikapp:

Den känns särskilt aktuell med många av de drev som förekommer där människor anklagas för alla möjliga saker. Att det finns ett behov av syndabockar, säger Östersundsförfattaren.

Huvudpersonen resonerar i boken kring omfattande problem och utmaningar i det svenska samhället som han menar att de styrande inte tycks se:

”… men folket förstod. De upplevde förändringarna i sin vardag och polariseringen och missunnsamhet spreds i det tysta medan himlen färgades röd och sirenerna tjöt. Fast det verkade de inte se, de verkade inte bry sig, och det var svårt att säga vad som var värst…”

På frågan om dessa rader ur boken inte kan uppfattas som något alarmistiska svarar Jens:

Det är alarmistiskt. Om man skriver så där. Det är ju min personliga tolkning, men uppfattar man inte de aggressiva strömningar och den rädsla som finns i samhället idag är man antingen dum eller blind, säger Jens Ganman.

Jens menar att bokens budskap är centralt. Samtidigt hoppas han att publiken fastnar i boken tack vare att den ska vara spännande skriven:

Jag har aldrig skrivit en thriller förut, jag vet inte om jag kan, men jag har försökt. Om folk inte kan ta till sig budskapet, men tycker att det är en spännande bok, så funkar det också. 

I förlängningen hyser han också förhoppningar om att det möjligen skulle kunna bli en tv-serie eller film av boken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista