Demonstration mot utvisning
Ensamkommande asylsökande manifesterade i augusti i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: Maja Suslin/TT
Asyl

Många reaktioner på regeringens förslag om ensamkommande

Muhammed Reza: Bra att de får en ny chans
0:47 min

Afghanska föreningen i Jämtland ser positivt på regeringens förslag om att många ensamkommande ungdomar kan få en chans att tillfälligt stanna i Sverige om de väljer att studera.

– Jag tycker det är jättebra att de har bestämt att de ensamkommande som kom under 2015 får en ny chans att stanna här, säger Muhammed Reza, ordförande i Afghanska föreningen i Jämtlands län. 

Men om Migrationsverket har bestämt att de inte har skäl att stanna i Sverige, varför tycker du då att de bör få stanna?

– Utifrån det som jag ser, helheten, hur situationen är i Afghanistan. Det är inte ett land som man bör skicka en person till som knappt har några anhöriga där, det är väldigt svårt för den personen att få ett bra liv där. 

Den nya chansen att få stanna i Sverige gäller de ensamkommande som fått avslag på en asylansökan som lämnades in före 24 november 2015.

Ett annat villkor är att de ska ha drabbats av handläggningstider på minst 15 månader, och att man ska fortsätta att studera.

Det är innebörden i den uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet som nu nåtts efter tuffa förhandlingar, och som presenterades på måndagen. 

– Jag är mycket glad över att vi kommit överens, säger Miljöpartiets språkrör, bistånds- och klimatminister Isabella Lövin, till Ekot. 

Beslutet har föregåtts av högljudda upprop och protester mot utvisningarna av flyktingungdomarna, som i många fall hann fylla 18 år innan deras asylansökan var färdigbehandlad, och därför bedömdes som vuxna. 

Flera hjälp- och människorättsorganisationer ställde sig bakom det så kallade Novemberuppropet, som krävde att utvisningarna till just Afghanistan skulle stoppas. Per Hedman jobbar för Rädda Barnen i Jämtland/Härjedalen, en av organisationerna. 

– Det är en tidigt julklapp, även om det finns många frågetecken kring det här, säger han. 

Det blir ingen amnesti, utan det blir nya prövningar, hur ser du på det?

– Rädda barnen har ju sagt att vi vill ha en paus med utvisningarna till Afghanistan, framförallt kanske för att alla de som ställt upp för ensamkommande har sett hur illa de farit. Och samtidigt kommer rapporter från bland andra Svenska Afghanistankommittén om att situationen i landet blir sämre och sämre. Så det har funnits en väldig oro, säger han. 

Förslaget, om det går igenom i riksdagen, berör upp mot 9 000 unga människor, de flesta från Afghanistan.

Det har också väckt skarp kritik bland annat från Sverigedemokraterna. I P1 Morgon kallade SD-partiledaren Jimmie Åkesson förslaget för en praktskandal.

– De signaler vi har fått tidigare från regeringen om att beslut om avvisning som är fattade de ska fullföljas. Nu gör man en total kovändning återigen, enligt Jimmie Åkesson.

Regeringen hoppas kunna införa de nya reglerna innan sommaren 2018 men först måste de få stöd från riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".