Svarttaxi, Chaufför, Förare, Östersund
Polisen varnar för risker när många passagerare är berusade. Foto: Fredrik Bång Öberg/Sveriges Radio
Brott

Svarttaxin ökar – förmedlas genom sociala medier

1:06 min

Bokningar av resor och diskussioner om priser - i slutna grupper på nätet förmedlas svarttaxitjänster i Jämtlands län.

– Folk i min ålder har inte riktigt ekonomin att ta en vanlig taxi. Sedan är det väl ett tryggare alternativ om man inte väljer att gå, säger en anonym svartaxiförare i 20-årsåldern till P4 Jämtland.

P4 Jämtland har varit i kontakt med en handfull svarttaxiförare i länet som alla marknadsför sina körningar i slutna grupper på sociala medier.

Ett fenomen som finns i hela landet. Svenska Taxiförbundet har kartlagt närmare etthundra slutna svarttaxigrupper och kommit fram till att de har en företagslik verksamhet.

Den största gruppen i Jämtlands län har nästan 2000 medlemmar.

Det är framförallt på sociala medier som det här flödet har exploderat på den senaste tiden. Eftersom vi är ute dygnet runt med våra fordon så har vi en bra temperaturmätare över läget, säger Linus Ekqvist, VD Taxi Östersund.

Svenska Taxiförbundet uppskattar att den så kallade svarttaxirörelsen i hela landet drar in över 400 miljoner kronor varje år.

Polisen i Jämtlands län har också uppmärksammat fenomenet och varnar för risker med att åka svarttaxi.

– Det händer ju saker, man kan i värsta fall bli rånad eller sexuellt utnyttjad. De som åker svarttaxi kanske är berusade också, säger Jimmy Norberg gruppchef vid trafikpolisen i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista