Operationspersonal Östersunds sjukhus GENREBILD
1 av 2
Elfelet gjorde att operationssalarna vid Östersunds sjukhus inte kunde tas i bruk igen förrän en god stund in på tisdagsförmiddagen. Foto: Björn Djurberg/Sveriges Radio
Carina Bauvin enhetschef operationsavd Östersunds sjukhus
2 av 2
Carina Bouvin, chef för centraloperation vid Östersunds sjukhus. Foto: Björn Djurberg/Sveriges Radio
Sjukvård

Elhaveri stoppade operationer vid Östersunds sjukhus

1:32 min

Ett elfel gjorde att fem operationssalar vid Östersunds sjukhus inte kunde användas en stor del av morgonen och förmiddagen på tisdagen.

Ett elfel i en huvudcentral vid Östersunds sjukhus som uppstod natten mot tisdagen gjorde att det blev för hög spänning i elledningarna till fem operationssalar vid sjukhuset.

Det yttrade sig på sätt att säkringar gick hela tiden. Följden blev att planerade operationer under morgonen fördröjdes och operationssalarna inte kunde tas i bruk förrän långt fram på förmiddagen, när felet hade identifierats och åtgärdats.

En allvarlig incident men som lyckligtvis inte fick några allvarliga följder, säger Carina Bouvin, chef för centraloperation på sjukhuset, till P4 Jämtland.

– Vi har haft full verksamhet under dagen och det har inte föranlett några patientskador. Det var ganska tur att det uppstod på natten när vi inte har någon verksamhet igång.

Är det inte anmärkningsvärt att det kan inträffa ett så omfattande elfel på sjukhuset?

– Det var ett väldigt ovanligt fel och från fastighetsavdelningen ska man nu se över så att övriga elcentraler vid sjukhuset fungerar. Jag tror att vi har koll på läget, säger Carina Bouvin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista