Vinterklädd man står utomhus vid tv-sändningsplats
1 av 2
Tv-producenten Johan Bernhagen jobbar med direktsändningarna från världscuptävlingarna i skidskytte i Östersund. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Man står i tv-kontrollrum
2 av 2
Under direktsändningarna är det Johan Bernhagen som väljer vilka bilder från de olika kamerorna som ska visas i tv. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Skidskytte

Johan Bernhagen dirigerar tv-sändningarna från skidskyttet

12 min

Johan Bernhagen, som kommer från Häggsjönäs i västra Jämtland, väljer vilka tv-bilder som visas i direktsändning från världscupen i skidskytte i Östersund.

Johan har hittills under sin karriär varit tv-producent för en mängd stora evenemang. Det har blivit många idrottsevenemang – däribland alpina VM i Åre 2007 och skidskytte-VM i Östersund 2008 – men även till exempel Eurovision Song Contest i Globen för några år sedan. Just skidskyttesändningarna har han varit ansvarig för i runt 20 år nu.

– Du sitter som i en tunnel, där tid och rum försvinner helt och hållet. Så fokuserad som du kan vara på någonting blir man när man sitter och ska göra de här grejerna, säger Johan Bernhagen om sin roll som en sorts dirigent av direktsändningarna.

Sammanlagt är det omkring 60-70 personer som jobbar tillsammans med Johan för att göra tv-sändningar från tävlingarna i Östersund. Det är ungefär 200 miljoner tittare som kan se sändningarna, berättar han.

Efter premiärveckan i Östersund reser han vidare för tv-sändningar från andra världscuptävlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista