Man klättrar i tall vintertid
1 av 4
Kristoffer Eliasson räddar katten Botó ned från trädet. Foto: Jonatan Forslund/Sveriges Radio
Kvinnlig kattägare håller i sin svart-vita katt
2 av 4
Kattägaren Ida Husby, Östersund och hennes katt Botó som räddades efter ett dygn uppe i en frostig tall i novemberkylan. Foto: Jonatan Forslund/Sveriges Radio
Katt uppe i en frostig tall
3 av 4
Katten Botó satt högt uppe i en tall i ett dygn i kylan. Foto: Jonatan Forslund/Sveriges Radio
Man klättrar i tall vintertid
4 av 4
Kristoffer Eliasson klättrade upp i tallen och räddade katten Botó. Foto: Jonatan Forslund/Sveriges Radio
Kisse-miss

Kylig katträddning – hjälten för dagen är arboristen Kristoffer

1:30 min

Efter nästan ett dygn högt upp i en tall vid Remonthagen i Östersund fick äntligen katten Botó hjälp ner till marken av räddaren i nöden – arboristen Kristoffer Eliasson.

Av okänd anledning tog sig kissen upp i tallen, men miss-bedömde uppenbarligen möjligheten att ta sig ner igen. Personal på rehabcentret Remonthagen i Östersund såg den redan på tisdagskvällen. Trots upprepade lockförsök ville katten inte komma ner utan tillbringade istället hela långa, kalla natten på en gren, långt uppe i tallen. 

Matte Ida Husby var utom sig av oro, då katten varit bortsprungen en tid. 

– Jag la ut på Facebookgruppen borttappade djur, och då var det någon som skrev där att de hade hört på radio att det fanns en katt uppe i trädet, berättar hon. 

Efter att ha hört om katten Botós belägenhet i P4 Jämtland, tog sig arboristen Kristoffer Eliasson från Mörsil an uppdraget att rädda katten. 

– Jag har jobbat som arborist nere i Stockholm, där är den här typen av uppdrag rätt vanliga, säger han. 

Med hjälp av klättringsutrustning tog han sig upp i tallen och räddade katten, som verkade ha fått nog av sitta i trädet. 

– Den kom ju fram till mig när jag kom upp. Den frös och verkade vara hungrig men vill inte hoppa ner i säcken jag hade med mig. Så jag stoppade den innanför jackan när jag firade mig ner, säger Kristoffer Eliasson. 

Och det var en glad och lycklig matte som väntade nere på marken. 

– Nu ska den få komma hem och bli go och varm och trygg, säger Ida Husby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista