Vård

Stora skillnader på behandling för lymfödem – kunskap saknas inom vården

12 min

Det skiljer sig stort mellan olika regioner och landsting, vilken vård de som drabbas av lymfödem får. Det säger Margareta Haag, ordförande i Svenska Ödemförbundet.

I takt med att allt fler överlever cancer drabbas många fler av lymfödem, alltså svullnader av lymfvätska i olika kroppsdelar. Det är viktigt att ödemen behandlas i tid men många cancerpatienter får inte rätt hjälp.

Margareta Haag är ordförande i Svenska Ödemförbundet.

– Om man inte får någon hjälp ökar svullnaden och man kan få ont. Det kan också bli svårt att få tag på kläder. Om man inte får skola och utbildning som handlar om hur man ska lära sig leva med sjukdomen blir det värre dag för dag, säger hon.

Enligt henne saknas det lymfterapeuter i Region Jämtland Härjedalen. 

– Det bör finnas i varje förvaltning så att varje person får den vård de har rätt till, säger Margareta Haag. 

Christer Siwertsson, moderat regionråd i Jämtland Härjedalen, svarar på frågan varför kunskaperna i det här området inte är tillräckliga i regionen.

– Jag tror att det handlar mycket om traditioner. Det tillkommer nya grupper som man inte har haft beredskap för. Istället har man fokuserat på dem man alltid tagit hand om, säger han. 

Hela debatten hör du i ljudklippet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista