Mona Brorsson under distansloppet i Östersund 2017.
Mona Brorsson. Foto: Pontus Lundahl/TT
Skidskytte

Mona Brorsson överraskade i Östersund

1:26 min

Felfritt skytte tog Mona Brorsson till en topplacering i årets första individuella världscuptävling i Östersund.

Brorsson gick ut som fjärde åkare i distansloppet på 15 kilometer. Hon satte 20 av 20 skott och gick i mål som ledare. Hon fortsatte vara det länge, men passerades till sist av fem åkare. Sjätteplatsen är tangerat personbästa i världscupen för Brorsson.

– Jag är så himla nöjd, jag klarade inte av att sätta fyra nollor på hela förra säsongen, hade det ganska struligt, så att få den här inledningen betyder så mycket för mig, säger Mona Brorsson.

Hur var känslan på skjutvallen?

– Jag hade ett så himla bra stöd från läktaren, det verkligen lyfte mig idag. Sedan var det en strategi att ta det extra lugnt och verkligen sätta skotten för att få ett bra självförtroende in i säsongen.

Det blev riktigt spännande i kampen om segern. Norskan Synnöve Solemdal tog ledningen med två sekunder efter det fjärde skyttet, men blev slagen i mål av Nadezjda Skardino, Vitryssland, som åkt något snabbare. Ukrainas Yulia Dzhima slutade trea.

Bland de övriga svenskorna så lyckades även Linn Persson skjuta felfritt. Det förde henne till 15:e plats, vilket är hennes bästa världscupplacering.

– Det är skönt att ha tryggheten på vallen, men åkmässigt är det inte hundra procent, säger Persson.

Även Hanna Öberg (25:a) tog världscuppoäng.


 Resultat:
1. Nadezjda Skardzina, Vitryssland, 42.57,4 (0)
2. Synnöve Solemdal, Norge, +2,9 (0)
3) Julija Dzjima, Ukraina, +12,0 (0)
Sv. placeringar:
6. Mona Brorsson, +49,6 (0)
15. Linn Persson +1.54,9 (0)
25. Hanna Öberg +2.30,5 (3)
43. Emma Nilsson +3.43,5 (2)
54. Anna Magnusson +4.21,0 (3)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista