Mattias Olsson gallrar sin skog med en skördare.
1 av 2
Mattias Olsson gallrar sin skog med en skördare. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.
Mattias Olsson, skogsägare i Bälinge utanför Luleå.
2 av 2
Mattias Olsson, skogsägare i Bälinge utanför Luleå. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.
Skogsbruk

Skogsägare tror på ljus framtid

1:59 min

Mer än hälften av Sveriges skogsägare upplever att lönsamheten är tillfredsställande eller mycket god. Det visar den årliga skogsbarometern.

Det är både privata skogsägare och skogsindustribolagen som rapporterar om förbättrad lönsamhet och ökad försäljning. Det visar Skogsbarometern från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna som presenteras i dag.

Det är en kombination av flera faktorer som bidrar till optimismen.  Dels är byggtakten fortsatt hög i Sverige samt i övriga Europa och USA. Dels ser man att med ett ökat välstånd och en växande befolkning ger en stigande efterfrågan på mjukt papper.

I skogarna mellan Piteå och Luleå sitter Mattias Olsson i en skördare och fäller delar av sin skog och han ser ljust på framtiden. 

– Ja, ser man det långsiktigt ser det bra ut.

Den ökade lönsamheten märks också i investeringsviljan. Drygt sex av tio skogsägare skulle gärna investera i mer i skog.

Priset på skogsmark steg under första halvåret 2017 och närmare sju av tio skogsägare tror på ett positiv prisutveckling för skogsfastigheter de närmaste åren.

– Värdet på skog kommer att öka, kanske inte lika mycket som senaste åren, men det kommer inte att minska i värde i alla fall, säger Mattias Olsson.

I rapporten tas mjuka värden upp, känslan av att äga skog för rekreation som jakt och fiske är vanlig bland skogsägare.

– Ja, det är en speciell känsla att bruka, jaga och vandra i sin egen skog. Det är en livsstil, säger Mattias Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista