Snöskoter
Efter regeringens prövning av frågan står det klart att kommuner inte äger rätt att besluta om regleringsområden för skotertrafik. Många utfärdade böter för brott mot terrängkörningslagen är därför olagliga. Men den som vill ha rättelse måste begära resning. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Terrängkörning

Många skoteråkare har fått olagliga böter

Kommuner saknar laglig rätt att besluta om skoterförbudsområden. Det gör att mängder av utfärdade böter för brott mot terrängkörningslagen är olagliga, vilket Länstidningen var först med att berätta.

Det hela aktualiserades när regeringen i förra veckan upphävde Strömsunds kommuns beslut om att bilda ett stort regleringsområde i Frostviken.

I exempelvis Funäsdalsområdet som för 17 år sedan, 2000, var först i Sverig med ett kommunalt regleringsområde kan mängder av skoteråkare ha bötfällts olagligt genom åren - för att ha kört vid sidan av lederna.

Men böterna och eventuella anteckningar i brottsregistret rättas inte till automatiskt - den som vill försöka få tillbaka pengar måste överklaga, säger jurister som Länstidningen talat med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista