Jon Henrik Fjellgren
Jon Henrik Fjellgren Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi

Jon Henrik Fjällgren tillbaka på turné efter långt uppehåll

17 min

Det var länge sedan Jon Henrik Fjällgren från Mittådalen var ute på turné. Men nu avslutar han året med en vinterturné, med start i Kiruna kyrka ikväll.

– Det ska bli roligt men nervöst. Det nervösa är för att sist jag var på turné så krashade jag, så det är lite pirrigt. Jag kände det redan i bilen när jag var på väg att jag blir som stressad i kroppen, säger Jon Henrik Fjällgren.

Jon Henrik Fjällgren slog igenom i Talang och har deltagit i Melodifestivalen flera gånger. Men det har varit en väldigt jobbig tid och först nu ger han sig ut på turné igen. 

– Först och främst har jag varit tvungen att vila och ta vara på mig själv och få stöd och hjälp för att komma på fötter igen. Sen har jag varit hemmavid och tagit tag i saker där för att kunna komma tillbaka en dag med musiken. 

Människan är expert på att stänga av när det blir för jobbigt. Och det är det jag har gjort som är helt fel.

En av de nya låtarna som han kommer att spela på turnén är Framför mina ögon, som handlar om förtryck och rasism mot samer och andra urfolk. Låten Hon var vacker som släpptes i höstas handlar om Jon Henriks nya kärlek, som kom in i hans liv när han mådde dåligt. 

– Att sjunga är en form av ventilation för mig, att kunna släppa ut den här tiden som har varit. Det är det jag gör när det gäller jojk, att jag måste ventilera mina känslor och det som har hänt, kärlek, ilska, frustration och sorg. Det är skönt för mig, men jag har också märkt att det är skönt för andra att höra, för de kan ju också ventilera sina känslor. För människan är expert på att stänga av när det blir för jobbigt. Och det är det jag har gjort som är helt fel. 

Det blir kul med nya låtar och möta fansen igen.

Hur känns det nu när turnén drar igång?

– Det känns bra och det ska bli roligt att träffa bandet igen. Det blir kul med nya låtar och möta fansen igen.

Efter spelningen i Kiruna kyrka ikväll kommer Jon Henriks vinterturné att fortsätta till Luleå, Stockholm, Vetlanda och Lima.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista