Montage två bilder av en ridklädd kvinna med häst
Gunnel Persson har varit intresserad av hästar i hela sitt liv och det var när hon var 15 år och hjälpte till i stallet på Östersundstravet som hon blev våldtagen. Foto: PRIVAT
#metoo

Gunnel blev våldtagen i stallet när hon var 15 år

7:31 min

När Gunnel Persson från Dvärsätt hjälpte till i ett stall på Östersundstravet som 15-åring blev hon våldtagen uppe på höskullen.

Det senaste i raden av #metoo-upprop handlar om hästsporten där över tusen kvinnor och unga flickor har skrivit under uppropet #visparkarbakut för att stoppa sexuella trakasserier och övergrepp. 

En av dem som blev utsatt för ett övergrepp i ung ålder, och som valt att berätta, är Gunnel Persson. 

I dag är hon en vuxen kvinna i 60-årsåldern och har bearbetat händelsen så att hon kan och vill berätta, för att försöka bidra till att andra kan slippa uppleva samma sak. 

– Jag stängde in det här i många, många år, säger hon.

När hon blev instängd av en kille uppe på höskullen och våldtagen stod fyra andra killar nedanför luckan och skrattade åt det som hände, berättar Gunnel som upplevde det som en sorts gruppvåldtäkt.

Ett av de största skälen till att hon nu vill gå ut och berätta om händelsen är att hon vill göra det klart att det inte är något nytt fenomen.

– Det är så mycket snack om att det här har kommit med flyktingpojkarna, men jag säger att det stämmer inte. Det här fanns redan då, för jag var utsatt för det. Även om inte alla killar var uppe på höskullen så var de under luckan och stod och skrattade och hade kul åt det här, säger hon.

Klicka på ljudet och hör hela Gunnels berättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista