Byggarbetsplats med kvinnlig byggarbetare och byggställningar
Regeringen delade ut 18 miljoner i byggbonus till tre kommuner i länet. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Samhälle

Härjedalen går miste om miljoner i byggbonus

Kommunchef: Det har inte varit angeläget tidigare
1:14 min

Härjedalens kommun är en av fem kommuner som inte får ta del av regeringens byggbonus. Orsaken – det saknas en bostadsförsörjningsplan.

Totalt delade regeringen ut 1,8 miljarder i byggbonus till 199 kommuner i Sverige i år. 18 miljoner gick till tre kommuner i Jämtlands län. Östersund fick omkring 9,8 miljoner, Åre cirka 6,6 miljoner och Krokom omkring en och en halv miljon. Härjedalen däremot fick avslag på sin ansökan.

Kommunchefen i Härjedalen Gunnel Gyllander berättar varför hon tror att det saknas en bostadsförsörjningsplan, trots att det är lag på att en sådan ska finnas.

– Man har väl inte känt det angeläget att ha en sådan plan. det har ju inte varit någon större bostadsbrist i Härjedalen tidigare. Det är de här senaste åren som frågan blivit aktuell, säger hon.

Det är svårt att veta hur mycket pengar som Härjedalen gått miste om men det har byggts ungefär lika mycket som i Åre - drygt 330 bostäder. Så det handlar om flera miljoner i utebliven byggbonus.

Kommunalrådet i Åre, Peter Bergman, säger att bonusen som de fått betyder hel del.

– Vi kan göra väldigt mycket planeringsåtgärder för de här pengarna, säger han. 

Bonus betalas även ut till byggen av fritidshus. Det tycker Peter Bergman är bra eftersom många turistboenden så småningom blir permanenta bostäder.

– Vi vet att många fritidshus som byggs också konverteras, säger han.

Nu håller Härjedalens kommun på att göra en bostadsförsörjningsplan, berättar Gunnel Gyllander.

– Om det finns en byggbonus nästa år då söker vi igen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".