Man står i snön framför träd.
Mikael Jönsson kom hem från Kenya i mitten av november. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Volontärarbete

Läkare från Frösön jobbar för bättre vård i Kenya

5:41 min

Mikael Jönsson från Frösön har nyligen kommit hem till Sverige efter att ha volontärarbetat som läkare i västra Kenya.

I vanliga fall jobbar han som njurläkare på Östersunds sjukhus men under hösten bytte han läkarmottagningen mot en bil och Östersund mot västra Kenya.

– Det är något jag gått och funderat på länge men efter att jag besökt en kollega som jobbade där i fjol så tog jag tag i det och ansökte, både för att jag i mitt jobb kan bidra men också för min egen skull, för att få nya perspektiv och erfarenheter, berättar Mikael Jönsson.

I organisationen som han jobbade för så fick han som uppdrag att åka runt till olika områden med en bil packad med den viktigaste läkarutrustningen. Sedan skulle han hjälpa till att etablera egna mottagningar som kunde skötas av de boende själva i framtiden. Men han påpekar att Sverige också har mycket att lära.

– I Sverige kan vi lätt bli fartblinda eftersom att vi har så enorma resurser, ibland skulle det vara bra att stanna upp och tänka till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista