Henrik Ahlström och Amelia Mauritzon
Henrik Ahlström och Amelia Mauritzon. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Fredagsklubben

Hårda och mjuka paket när det diskuteras näthat och jultrans

13 min

I Fredagsklubben den här veckan gavs det en känga åt de som hatar bakom skärmen och så passar vi på att varna för att ljudklippet innehåller en julspoiler.

I Fredagsklubben i P4 Jämtland möts varje vecka två personer från länet som tycker och tänker om en nyhet eller tanke de snubblat på under veckan som gått. Något aktuellt som berört eller upprört, som engagerat eller passerat.

Amelia Mauritzon, journalist och krönikör på Östersunds-Posten tog upp att hon har fått möta en hel del näthat när en kvällstidning skrev en artikel om hennes debattinlägg.

– Jag får kritik för att jag låter lättkränkt och när jag läser den här artikeln om min text då tycker jag också att det låter så, men då tycker jag att de kan läsa min originaltext, säger Amelia Mauritzon.

Vad gör man då för att plåstra om såren?

– Man vänder sig till sina smarta kollegor och frågar är jag verkligen så lättkränkt, säger Amelia och gör just det, vänder sig till kolledan Henrik Ahlström.

Henrik som den här veckan tycker att den kommersiella jakten på jullyckan gått lite över styr.

– Jag tror man jagar något som inte går att nå, säger Henrik.

– Men du ska ju på julbord ikväll, kontrar Amelia och då kommer erkännandet, Henrik själv är en del av jultransen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista