Två personer i Greenpeace-jackor springer mot skogsmaskin vid avverkning
1 av 2
Avverkningen stoppades när Greenpeaceaktivister kom till Harrsjöskogen. Bilden är tagen av organisationen. Foto: Christian Åslund/Greepeace
Vy över snöklätt skogsområde
2 av 2
Greenpeace bild av Harrsjöskogen. Foto: Christian Åslund/Greepeace
Miljö

Greenpeace stoppade avverkning av skog i Bräcke

1:41 min

Aktivister från Greenpeace stoppade på fredagen en skogsmaskin från att avverka i Harrsjöskogen i Bräcke kommun. Det var skogsbolaget SCA som avverkade i området.

Aktionen för att skydda skog ägde rum i Harrsjöskogen söder om Harrsjön i Bräcke kommun.

"Skogen är en orörd gammelskog och ligger dessutom inom ett område som Naturvårdsverket givit hög bevarandestatus", skriver Greenpeace i ett pressmeddelande. 

– Den här skogen är en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas. SCA måste sluta avverka i skogar som spelar en avgörande roll för vår framtid. Skogen lagrar mycket kol och måste skyddas om vi skall kunna rädda mångfalden av liv, säger Lina Burnelius ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace.

SCA:s informationsdirektör Björn Lyngfeldt bekräftar för P4 Jämtland att avverkningen stoppats.

– Man kan inte fortsätta med en avverkning om det finns människor på plats i skogen. Vad jag förstår så tog avverkningslaget kontakt med arbetsledningen och man kom överrens att avbryta för dagen och vi kommer inte att ta upp avverkningen igen förrän vi har gett Greenpeace en möjlighet att framföra sina synpunkter, säger Björn Lyngfeldt till P4 Jämtland.

Enligt Lyngfeldt har man haft pågående diskussioner med Greenpeace gällande ett närliggande skogsområde i Ånge kommun där organisationen i mitten av oktober genomförde en aktion, men sedan lämnade platsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista