Halka
Foto: Pedersen, Terje
Väder

Varning för ishalka i Jämtland

0:50 min

Jämtlands län riskerar att drabbas av plötslig ishalka under lördagen. SMHI går ut med en klass 1-varning. Störst risk är de inre delarna av länet.

Det kan bli riktigt halt väglag framåt lördagen på flera håll i de norra delarna av Sverige. De län som riskerar att drabbas är Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbottens kustland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för dessa områden som gäller plötslig ishalka.

– I takt med att vi får upp mildare vindar så kommer nederbörden under natten mot lördag att övergå delvis till regn. Då finns risk för underkylt regn som när det faller på kalla isbanor ger upphov till ishalka, förklarar Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Nederbördsområdet och risken för halka börjar i Jämtland och rör sig sedan österut mot de övriga länen som varnas för ishalka.

– Det är inte säkert att det blir halt överallt. Störst risk är det i de inre delarna av Jämtlands län under tidig morgon och förmiddag på lördag. Sen blir det mer lokalt under lördagsdygnet i de övriga distrikten, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

I Jämtlandsfjällen ligger också en klass 1-varning ute för hårda vindar. Det är en västlig vind som på kalfjället och på vindutsatta platser är tidvis hård, 15-20 meter i sekunden. Detta i kombination med nederbörd. Inatt mot söndag avtar vinden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista