Publik på skidskyttearena
1 av 2
Skidskyttepremiären i Östersund 2017. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Patrik Jemteborn, ordförande för världscupen i Östersund. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
2 av 2
Patrik Jemteborn, ordförande för världscupen i Östersund, tror att Östersundsborna inte sviker under premiärveckan för världscupen. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Skidskytte

Skidskyttepremiären avklarad – ännu oklart om framtida säsonger

3:03 min

Årets skidskyttepremiär är avslutad, men det är ännu oklart om Östersund kommer få fortsätta arrangera skidskyttet efter VM 2019.

Efter en veckas världscuptävlingar är årets skidskyttepremiär i Östersund är avklarad för i år. Inga svenska pallplatser visserligen, men flera framskjutna positioner.

Vid sidan om resultaten är publiksiffrorna en aktuell fråga. Patrik Jemteborn, världscupgeneral för skidskyttearrangemanget i Östersund, är däremot nöjd.

– Jag tycker det har varit en jättebra vecka där vi för tredje året i rad snittar ungefär 15 000 besökare och detta med tanke på att vi har en evenemangsdag till, säger han.

Totalt var det i år sex evenemangsdagar på åtta dagar totalt. Premiärveckan i Östersund sträckte sig från söndag 26 november till söndag 3 december.

En annan fråga är den om huruvida Östersund kommer få fortsätta arrangera världscuppremiären efter VM 2019.

– Jag är inte orolig, det är ingen som tittar snett eller viker med blicken – det är snarare tvärtom, säger Patrik Jemteborn.

Har du fått något positivt förhandsbesked?
– Nej, jag har inte fått några löften. Det finns inga sådana, säger han.

Frågan är komplicerad då bland annat Rysslands dopingproblem blandas in i leken. På tisdag ska Internationella olympiska kommittén (IOK) ge besked om Ryssland ska få vara med i OS eller inte – vilket kan påverka landets möjlighet att få arrangera världscupen i skidskytte.

Ska de då få vara med i vinterns fortsatta världscupen då? Det blir en fråga för skidskytteförbundets högsta ledning på ett extramöte nästa helg i Hochfilzen i Österrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista