Fasad Mittuniversitetet Östersund
En inventering som Mittuniversitetet gjort visar på stora brister i kompetensförsörjningen av lärare, förskolelärare, specialpedagoger, speciallärare och fritidslärare. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Utbildning

Larm i Jämtlands län om brist på utbildade lärare

Samtliga kommuner i länet och Region Jämtland Härjedalen vädjar nu till regeringen att utöka utbildningsplatserna för samtliga läraryrken på Mittuniversitetet i Östersund.

Detta då en inventering som Mittuniversitetet gjorde i våras visar på stora brister i kompetensförsörjningen av lärare, förskolelärare, specialpedagoger, speciallärare och fritidslärare.

Skrivelsen skickades till utbildningsdepartementet och är underskriven av BUZ, Barn och utbildning i Jämtland, vilket är en paraplyorganisation som inlemmar samtliga kommuner i Jämtlands län, Gymnasieförbundet i Jämtlands län, samt Region Jämtland Härjedalen.

BUZ skriver bland annat att om bristen: "Detta medför allvarliga konsekvenser, inte bara för skolan som organisation, utan även i förlängningen på samhället som helhet".

I morgon tisdag kommer Jörgen Persson (S), ordförande i BUZ att berätta mer om hur skolpolitikerna i länet ser på situationen i länets skolor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista