Porträttbild av man utomhus i snöklätt bostadsområde
Även skolor och kontor finns inhyrda i de bostadsrätter som Östersunds kommun äger säger Tekniska förvaltningens enhetschef Nils Burman. (Bilden är ett montage) Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Bostäder

Östersunds kommun köper bostadsrätter till socialt utsatta

4:27 min

Hemlösa, äldre, funktionshindrade och nyanlända kan få hjälp med boende genom kommunens bostadsrätter.

 – Vi äger många bostadsrätter historiskt sett. Nu köper vi nya för att komplettera, säger Nils Burman enhetschef på Tekniska förvaltningen i Östersund till P4 Jämtland.

Totalt äger Östersunds kommun 343 bostadsrätter. Majoriteten används som bostäder för funktionshindrade och äldre med särskilda behov. Även hemlösa och nyanlända får hjälp.

De senaste tre åren har Östersunds kommun köpt 25 bostadsrätter för totalt 12 miljoner kronor. De ligger i ytterområden som Lit, Brunflo, Lugnvik och Torvalla.

– 30 procent har gått till nyanlända, resten har gått till LSS- och SoL-boenden samt särskilt anpassade bostäder för utsatta.

Utsatta, vad handlar det om för grupper?

– Hemlösa, våld i hemmet - folk som måste ha en annan bostad.

P4 Jämtland har tidigare berättat att rekordmånga bostadsrätter sålts i Östersund under hösten. En nyhet som på sociala medier gav upphov till en rad spekulationer om att kommunen bland annat skulle ha köpt bostadsrätter för 55 miljoner och att nyanlända skulle gå före i den kommunala bostadskön.

Enligt Nils Burman köpte Östersunds kommun två bostadsrätter under hösten, en i Brunflo och en i Lit. De kostade tillsammans 1,2 miljoner.

Varför köper kommunen bostadsrätter, går det inte att få loss lägenheter genom kommunens eget bostadsbolag?

De kan inte leverera så många som vi har behov av, säger Nils Burman.

Enligt honom innebär köpen av bostadsrätter inte några extra utgifter för Östersunds kommun eftersom kostnader för ränta och liknande läggs på hyran.

Det finns kritik mot att vissa får gå före i bostadskön, vad säger du om det?

– Det här är ju faktiskt människor som är väldigt utsatta, de har inget val - de blir ju bostadslösa.

Fakta om Östersunds kommuns bostadsrätter

  • Östersunds kommun äger 343 bostadsrätter. Majoriteten används i huvudsak till boenden för funktionshindrade och äldre, enligt lagen om LSS och SoL. Men även skolor och kontor ingår.
  • Den senaste tre åren har Östersunds kommun köpt in ytterligare 25 bostadsrätter för totalt 12 miljoner kronor. De ska i första hand användas inom vård- och omsorg samt av socialtjänsten. Åtta av lägenheterna hyrs ut till nyanlända.
  • Av de 343 bostadsrätterna är det totalt 68 lägenheter som hyrs ut till kommunplacerade flyktingar som fått uppehållstillstånd.
  • Östersunds kommun har även avtal med fastighetsbolag som Östersundshem och Rikshem om tillgång hyresrätter.
  • Totalt har Östersunds kommun tillgång till 700 hyresrätter genom särskilda avtal. Av dem är det 92 lägenheter som hyrs ut till nyanlända.
  • 42 procent av flyktingarna som hyr lägenheterna försörjer sig själva genom arbete eller studier.
  • Den som hyr en bostadsrätt betalar en hyra som täcker räntekostnader och andra utgifter.

 

Källa: Östersunds kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista