En gammal hand håller en smörgås vid matbord
Foto: Pontus Lundahl/TT
Äldrevård

Mindre gemenskap när matsal på äldreboende i Sveg stänger

1:10 min

Matsalen på serviceboendet Senioren i Sveg stänger efter årsskiftet. Det innebär att de som har hemtjänst och bor på Senioren får matlådor i stället.

Även den så kallade drop in verksamheten, då utomstående kan gå och äta på senioren försvinner. 

– Jag tycker det är hemskt faktiskt. Gamlingarna träffas där, de äter frukost, det är en gemenskap. De ska kanske sitta i sitt eget rum och äta, det blir instängt och de får inte gemenskapen, säger Eris Shillingford som jobbar i köket på Senioren.

Det är efter att Senioren ställdes om från särskilt boende till trygghetsboende för två år sedan som kostenheten ändrat sitt arbetssätt gällande matleveranserna. Efter årsskiftet är köket inte längre bemannat.

Anda Embretzen som är socialchef på Härjedalens kommun säger att det inte kommer bli någon större förändring för dem som har beslut om särskilt boende, utan det är främst de som bor på Senioren och har hemtjänst som påverkas.

– De personerna som har beslut om hemtjänst och är beviljade mat kommer få maten levererad i form av matlådor, säger Anda Embretzen som är socialchef på Härjedalens kommun. 

Finns det risk att fler äldre kommer sitta ensamma på sina rum och äta?

– Om det finns önskemål om att inta måltider i gemenskap med andra så kommer vi se till att det finns möjlighet till det så långt som möjligt, säger Anda Embretzen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista