Stefan Edfeldt, en man i skägg och glasögon som står mot stenvägg.
Stefan Edfeldt från Lit är en av de engagerade i Litsbackens framtid. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Samhälle

Vill rädda Litsbacken – men tiden är för kort

Stefan Edfeldt: Det är ett galet beslut
2:35 min

Det behövs mer tid för att slalombacken i Lit ska kunna drivas vidare. Stefan Edfeldt är kritisk till kommunens hårda tidsramar.

Sparkravet från regeringen kom till Östersunds Kommun i början av 2017. Totalt rör det sig om 104 miljoner kronor som ska sparas 2018. En del av besparingen ska göras genom att lägga ner Litsbacken som kostar 500 000 kronor att driva per säsong.

Beslutet är taget och just nu vill kommunen ha in förslag från privata aktörer som kan tänkas ta över verksamheten den sista december.

– Det är ju helt omöjligt för oss att komma in med ett förslag innan dess, säger Stefan Edfeldt.

Stefan Edfeldt bor i Lit och är engagerad i frågan om Litsbackens framtid och är positiv att det går att hitta aktörer som tar över verksamheten.

– Det har varit fram och tillbaka med beslutet kring Litsbacken, vilket gör att när man tror att backen är räddad så får man veta att den ska bort. Nu ska den däremot drivas i privat regi, och det är någonting helt annat, säger Stefan Edfeldt, engagerad Litsbo.

Karin Thomasson (MP), ordförande i kultur och fritidsnämnden, lämnar en liten glipa öppen för en förlängd frist, om de som vill ta över backen kan presentera något konkret.

– Det beror lite grann på hur långt de här olika grupperna har kommit i sitt arbete. Jag har ännu inte sett något förslag, jag har bara hört ryktesvägen att det finns de som vill driva backen vidare, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".