Porträtt på kvinna.
1 av 2
Karin Thomasson är miljöpartist och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Skidlift vid slalombacke sommartid
2 av 2
Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Litsbacken

Öppnar för längre tidsfrist för Litsbacken – men kräver mer än bara lösa rykten

0:46 min

Miljöpartisten Karin Thomasson stänger inte dörren helt för kravet på en längre tidsfrist för att ta fram ett förslag om Litsbackens framtid.

Den politiska majoriteten (S, MP och V) i Östersunds kommun har beslutat att stänga backen i Lit som ligger några mil norr om Östersund. Det finns ideella krafter som vill ta över men kommunen vill ha in ett färdigt förslag på hur det ska gå till före den sista december.

Annars börjar nedmonteringen av skidanläggningen efter årskiftet. 

Karin Thomasson (MP), ordförande i kultur och fritidsnämnden, lämnar en liten glipa öppen, om de som vill ta över backen kan presentera något konkret.

– Det beror lite grann på hur långt de här olika grupperna har kommit i sitt arbete. Jag har ännu inte sett något förslag, jag har bara hört ryktesvägen att det finns de som vill driva backen vidare, säger hon. 

Förslaget om den kommunala Litsbackens nedläggning har varit känt en längre tid. Beslutet att lägga ner backen kom i oktober och det är en del i de besparingar på drygt 100 miljoner som Östersunds kommun gör i sin budget 2018.

– Jag kan tycka att det är tråkigt att de inte tidigare började jobba med den här frågan, säger Karin Thomasson.

Centern i å sin sida kräver att beslutet om Litsbacken rivs upp. Pelle Lundgren (C), vice ordförande i kultur och fritidsnämnden, ser inga problem med att ge en frist åt de som vill driva backen vidare, att ta fram ett ordentligt förslag för hur det ska gå till.

– Självklart. Det här är en viljeinriktning och det har vi stått för hela tiden. Vi vill satsa även på landsbygden och det här är en jätteviktig fråga för oss, säger han. 

På onsdag tar nämnden beslut om hur backen ska avvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista