Skogshästar i arbete
1 av 4
Hästarna väger 1,7 ton tillsammans och i vissa fall har de dragit mellan fem och sex ton. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Ardenner och en Nordsvensk
2 av 4
Hästarna får alltid varsitt fång hö när de pausar i sitt arbete. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Körning med skogshäst
3 av 4
Ekipaget har liten vändradie och det blir väldigt lite körskador i jämförelse med maskiner, säger skogs- och hästkarlen Styr-Björn Kindströmmer som kör timmer på egna skiftet i byn Öravattnet i Ragunda kommun. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Fikapaus i skogen
4 av 4
- Jag har alltid en eld i närheten där jag och hästarna arbetar, säger Styr-Björn Kindströmmer. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Skogsbruk

Häst och motorsåg i skogen – lönsam affär

11 min

Att inte kalhugga skogen utan i stället bruka den med häst och motorsåg är en lönsam affär för skogsägaren Styr-Björn Kindströmmer i Öravattnet.

Hästen används numera bara i sällsynta fall runt om i Sverige för att dra timmer, eftersom maskinerna har tagit över.

– Men det är rätt bra kapacitetet om man räknar på investeringar, driftskostnader, värdeminskning med mera säger Styr-Björn Kindströmmer till P4 Jämtland.

– En arbetshäst kostar uppåt 20 000 kronor och med en mycket bra vagn med kran klarar man investeringen på under 300 000 kronor. Körskador är nästan obefintliga och trivseln med hästarna är svår att slå, säger han vidare.

1 700 kilo väger hans två hästar tillsammans. Det är ett Ardennersto och en Nordsvensk brukshäst som står lugnt intill timmeravlägget när skogsarbetaren och hästkarlen Styr-Björn Kindströmmer lastar av några kubik med sågtimmer.

Det är rätt kallt och hästarna har ett vackert frosttäcke i ytskiktet på sin kraftiga päls. Byn Öravattnet ligger i de norra delarna av Ragunda kommun på ett skogbeklätt skifte som ligger dikt an mot ett större kalhygge.

Styr-Björn lastar av de sista stockarna och slår av den lilla motorn som driver hydraulkranen på vagnen som hästarna drar. En rätt ovanlig syn i skogen nu för tiden och jag undrar: varför häst och motorsåg, i stället för skotare och skördare i dessa tider?

– Det handlar om kontinuitetsskogsbruk och det är att vi brukar och hugger skogen men aldrig kalavverkar. Det gör att det alltid finns träd av olika sorter och i alla åldrar som vi väljer ut kvalitetsvirke ur med kortare intervaller än när man slutavvrekar genom att ta bort allt, säger Styr-Björn.

De negativa menar han är att det är för dålig ekonomi i metoden och att man kan visa miljöhänsyn även med slutavverkning.

Det positiva pratar mera om att skogen faktiskt blir kvar på det här viset – något som ska gynna den biologiska mångfalden – men även att det finns ekonomi i kontinuitetsskogsbruket.

– Fördelarna är också att man inte behöver röja, markbereda eller nyplantera med kontinuitetsskogsbruket – undantagsfall då man kan stödplantera i en del luckor, säger Styr-Björn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista