Härjedalens kommunförvaltning och bibliotek i Sveg
Beslutet om förändringar inom äldreomsorgen i Härjedalen fattades på Medborgarhuset i Sveg och leder nu till att matsalarna på flera äldreboenden stängs. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Äldreomsorg

Kritik mot stängda matsalar för äldre i Härjedalen

1:25 min

Nyheten att Härjedalen kommun stänger matsalarna på tre äldreboenden, Senioren i Sveg, Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen, har väckt starka känslor. Många är kritiska.

– Jag är förtvivlad över att man gör så här. Det är jätteviktigt för de äldre att få äta tillsammans och nu stänger man bara ner, säger Inga-Lill Nilsson i Sveg.

Hennes mamma bor på ett trygghetsboende i centrala Sveg och brukar äta i matsalen på äldreboendet Senioren i Sveg.

Det var, liksom boendet Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen, tidigare ett särskilt boende. Nu görs de här boendena om till trygghetsboenden och hyrs ut via det kommunala bostadsbolaget. Det blir i praktiken vanliga lägenheter som är anpassade för äldre.

I samband med det tas matsalarna bort och de som bor i trygghetsboende, och som tidigare har kunnat gå till matsalen för att äta,  kommer att få matlådor via hemtjänsten. 

För Inga-Lill Nilssons mamma innebär det att hon tappar en daglig social kontakt som varit jätteviktig för henne.

– Hemtjänsten hämtar henne idag så att hon får komma till matsalen och äta med andra. Då tycker hon maten är god. Annars äter hon inte, maten ligger kvar. Det är det här efter också, att de får dricka kaffe och prata med varandra. Då är hon nöjd, säger Inga-Lill Nilsson som nu ser med oro på hur det ska bli för många äldre när de inte har en naturlig samlingsplats för måltiderna.

Inga-Lill Nilsson är inte den enda som är kritisk. På P4 Jämtlands Facebooksida är många kritiska till beskedet och menar att det kommer att leda till en försämring för de äldre.  

Anda Embretzen som är socialchef på Härjedalens kommun säger att det inte kommer bli någon större förändring för dem som har beslut om särskilt boende, utan det är främst de som bor på Senioren och har hemtjänst som påverkas.

– De personerna som har beslut om hemtjänst och är beviljade mat kommer få maten levererad i form av matlådor, säger Anda Embretzen som är socialchef på Härjedalens kommun. 

Finns det risk att fler äldre kommer sitta ensamma på sina rum och äta?

– Om det finns önskemål om att inta måltider i gemenskap med andra så kommer vi se till att det finns möjlighet till det så långt som möjligt, säger Anda Embretzen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista