Önskegästen

Göran Mann - en aktiv pensionär

33 min

Göran Mann, Vemdalen har jobbat inom kooperationen, varit ICA-handlare, fastighetsmäklare och är kulturellt aktiv på många områden.

Dagens önskegäst är 69 år. Han växte upp i ett småbrukarhem i Vemdalen och var den första i släkten som tog studenten. Han gick på Wargentinskolan  i Östersund.

Han första anställning var på OBS-varuhuset i Sundsvall, där han höll reda på frukt och grönsaker. Efter flera år i Uppsala, Sundsvall och Östersund återvände han till Vemdalen och blev ICA - handlare och sedan fastighetsmäklare. Under sitt vuxna liv har Göran Mann varit aktiv; varit med i Vemdalenrevyn, startat äldreboendet Fjällglimten, jobbar med utbudet i GT- gården som är Vemdalens bio/kulturhus och samlingsplats. Han sjunger dessutom i Vemdalskören.

Förra året utsågs han till Årets Härjedaling för att han skapat "Mö finns" - en stödförening för de som drabbats av cancer i Härjedalen.

Göran Mann och hans fru Ulla har också översatt kända barnvisor och psalmer till vemdalsmål ..."ô rök stig från störrösä" med illustrationer av Ingrid Fladvad. Tillsammans har Göran och Ulla producerat en bok och cd med sångerna, där många härjedalsartister medverkar. 

Göran har också varit med och gjort en kyrkogårdsinventering som resulterat i en bok om de männskor som levt och verkat i Vemdalen under tre århundraden.

Det kan också nämnas att det var Görans pappa, Otto Mann, som skrev texten till sången Mosippan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista