Delar av körbanan på E45 har rasat.
1 av 2
Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio.
Personbil på back-krön på E45.
2 av 2
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Trafik

Trafikverket "lutar åt" förbifart Sveg – möter invånarna på onsdag

1:36 min

Trafikverket har utrett flera alternativ för att göra om E45 genom eller förbi Sveg och i morgon vill myndigheten ha in synpunkter i ett möte på orten. Samtidigt har myndigheten ett huvudalternativ.

Mötet på onsdag eftermiddag är på Folkets hus i Sveg och syftet är enligt Trafikverket att informera om processen och sträckningen E45 mellan Regnsjön och Älvros.

– Det är ett sätt att bjuda in allmänheten att samla in kunskap kring området och sakta men säkert avgränsa vart vi ska föreslå att den framtida vägplanen ska ske, säger Björn Wedin som är projektledare på Trafikverket.

Trafikverket har utrett om att E45 som nu går förbi Sveg skulle rustas upp, alternativt att rusta upp vägen med en bro innan Sveg. 

– Båda de alternativen uppfyller inte kravbilden lika bra som en nysträckning ska göra. Det börjar luta åt att det är en nysträckning som gäller, säger Björn Wedin. 

Förslaget att sträckningen har mött kritik från näringslivet i Sveg som menar att den nya vägen riskerar att påverka affärer och restauranger negativt när färre personer åker förbi Sveg. 

Beslutet om förbifarten fattas av Trafikverket i sommar. 

– Det lutar ändå mer åt att det samhällsekonomiskt bästa är en nysträckning utanför Sveg. Självklart tar vi med vad innebär det för orten Sveg, men vi försöker verkligen ha helikopterperspektivet och se det nationella, säger Björn Wedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista