Marknadsstånd på Jamtli Julmarknad
Försäljare på bland annat Jamtli Julmarknad måste vara observanta så att de inte bryter mot skattereglerna och får betala en kontrollavgift. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Julhandel

Kostsamt att inte följa skattereglerna på julmarknader

1:21 min

I går började årets julmarknad på Jamtli, en av årets största marknader i länet med över 200 utställare. Men vilka skatteregler gäller egentligen för försäljarna?

Skatteverket gör ingen skillnad på var man säljer – alla försäljare, privata som företag, som har en årsförsäljning på över 180 000 kronor måste ha ett godkänt kassaregister och lämna kvitto till kunderna. Detta gäller från och med 2017 även för utländska försäljare på marknader som Jamtli Julmarknad.

– Skatteverket kan göra kontrollbesök där vi till exempel kan göra kontrollköp för att kontrollera eller observera rutinerna och se att varorna slås in och att det lämnas kvitto. Görs inte det kan det kan bli ganska dyrt, då kan man få betala en kontrollavgift och den är på 12 500 kronor, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandel på Skatteverket.

Undantaget är skolklasser och allmännyttiga ideella föreningar. Den som själv plockat och säljer kottar, svampar och liknande är också skattebefriad upp till 12 500 kronor. Försäljning som överstiger 180 000 kronor räknas som näringsverksamhet av Skatteverket, oavsett om den görs privat eller av ett företag.

Skatteregler vid torg- och marknadshandel

Torg- och marknadshandel är handel som sker på:

  • gator och torg
  • marknader och loppmarknader
  • mässor, idrottsgalor och festivaler
  • tillfälligt utnyttjade lokaler eller liknande

Från den 1 januari 2014 omfattar kassaregisterkravet även torg- och marknadshandeln.

Inkomst av försäljning av bär, svampar och kottar som den skattskyldige själv plockat under ett inkomstår är skattefri om den inte överstiger 12 500 kronor.

Om din försäljning betraktas som näringsverksamhet måste du registrera din verksamhet hos Skatteverket.

Hobby är något du gör på din fritid utan egentligt vinstsyfte, till exempel försäljning av hemslöjd som du tillverkat själv, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske eller kulturell verksamhet.

En hobby är

  • något du utövar på din fritid
  • inte din huvudsakliga försörjning
  • inte arbete som du utför på uppdrag av någon annan.

Redovisning av vinsten gör du på blankett T2 som du bifogar din inkomstdeklarationen.

Om hobbyverksamheten bedrivs varaktigt kan du vara skyldig att betala moms.

Vid försäljning av personliga tillgångar räknas vinsten som försäljningspris minus anskaffningskostnad. Vid beräkning av vinsten får du göra avdrag för omkostnader du haft för försäljningen. Du betalar skatt med 30 procent av vinsten. Om vinsten är högst 50 000 kronor betalar du ingen skatt alls. Det är alltid ett fribelopp med 50 000 kronor.

Företag med liten försäljning (försäljning som inte överstiger 180 000 kr)behöver inte använda kassaregister och inte erbjuda kvitto.

Källa: Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista