Anders Häggkvist kommunalråd Härjedalen Centerpartiet
Anders Häggkvist(C) är kommunalråd i Härjedalen. Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Äldreomsorgen

Stängda matsalar när kommunen vill få mer resurser till omsorg

3:41 min

Det handlar om omfördelning av resurser när matsalar stängs på flera äldreboenden i Härjedalen. Det säger Anders Häggkvist, kommunalråd och Centerpartist i Härjedalen.

 – För att omfördela pengar och få så mycket pengar till omsorg som möjligt, så måste man ibland ta en del obekväma beslut. Och det är det som händer nu, säger Anders Häggkvist, kommunalråd i Härjedalen och centerpartist.

Bakgrunden är den så kallade omställningen av äldreomsorgen i Härjedalens kommun, som det beslutades om redan 2013. Partierna var eniga om att göra om flera särskilda boenden, där de äldre behöver särskilt stöd och omsorg, till trygghetsboenden som hyrs via det kommunala bostadsbolaget.

Grundidén är att flera äldre ska bo kvar hemma längre, samtidigt som hemtjänsten och omsorgen förstärks med olika team som kan erbjuda hjälp och stöd för att klara vardagen.

När då Senioren i Sveg, Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen görs om till trygghetsboenden, får de som bor i lägenheterna matlådor genom hemtjänstens försorg, samtidigt som kommunen stänger matsalarna.

Ett beslut som möter stor kritik, många anser att det blir sämre för de äldre som tappar en naturlig mötesplats för social samvaro, när matsalarna stänger.

– Jag förstår kritiken fullt och väl, men tyvärr är det så att ska man klara ekonomin är det här med småskalighet inte alltid möjligt. Man måste upp i stora volymer för att det ska fungera, säger Anders Häggkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista