Karta över alternativen till Förbifart Sveg
Karta över alternativen till Förbifart Sveg. Foto: Trafikverket.
Vägar

Regionen vill ha förbifart Sveg men företagare säger nej – debatt i P4

Hela debatten om förbifart Sveg
15 min

Företagen i Sveg vill ha kvar den nuvarande sträckningen av E45 genom Sveg och menar att Härjedalens framtid hänger på detta - medan Region JH vill se en ny sträckning utanför centralorten.

Förbifart Sveg har varit ett hett tvisteämne under en lång följd av år, och handlar i praktiken om huruvida vägen ska dras genom eller utanför Sveg.

Leif Lindström, ICA-handlare i som också representerar Svegs Företags- och Utvecklingsförening debatterade i P4 Jämtland med Elise Ryder Wikén (M) ordförande i Region JH:s infrastrukturutskott.

– Det kommer otroligt mycket folk på E45 och den nya sträckningen förbi Sveg kommer leda bort alla. man kommer bara vara i Härjedalens kommun i 30 minuter, säger Leif Lindström.

Elise Ryder-Wikén menar att det främsta skälet att leda om E45 är samhällsekonomiskt.

– Från regionen måste vi ha hela länet i åtanke och den nya sträckningen skulle stärka till exempel Ytterhogdal, säger Elise Ryder-Wikén.

Debatten kan du höra i sin helhet här ovanför.

Trafikverket har öppet hus i Sveg under onsdagseftermiddagen för att presentera de fyra olika alternativen till Förbifart Sveg och E45:ans nya sträckning från Rengsjön till Älvros.

Samråd E45 Sveg, Rengsjön-Älvros - Trafikverket

Dokument och kartor från Trafikverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".