Kirsti Kokkonen Södergren, Finlandsfest på Rådhuset, Finland 100 år
Kirsti Kokkonen Södergren är samordnare för festen som hålls på Rådhuset i Östersund. Foto: Jimmy Halvarsson/Sveriges Radio
Finland

Finland fyller 100 år – firar på Rådhuset i Östersund

Samordnaren: Beundransvärt att Finland klarat sig
1:06 min

För hundra år sedan blev Finland självständigt och det firas på flera håll, bland annat på onsdagskvällen på Rådhuset i Östersund.

Mellan klockan 18:00-20:00 kommer de hållas tal, fikas och sjungas för att fira landets självständighet. Ett krigsbarn kommer även berätta om hur det var att komma till Jämtland.

– Det är tradition att man har en fest, det är ett stillsamt firande, det är inte någon karneval med tanke på Finlands historia, säger Kirsti Kokkonen Södergren, samordnare för festen.

I andra delar av världen firar man även detta, till exempel kommer många länder i år att ha blå och vit belysning på olika moment. Statyn som avbildar Jesus i Rio de Janeiro kommer bland annat att belysas i blå-vitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".