Lars-Erik Rännar är lektor på Mittuniversitetet i Östersund och arbetar med 3D-teknik i metall.
Lars-Erik Rännar är lektor på Mittuniversitetet i Östersund och arbetar med 3D-teknik i metall. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Forskning & högre utbildning

Samarbete om tredimensionella utskrifter i metall stärker universitet

Lektorn : Framförallt så är det en ännu tätare kontakt med företaget
1:14 min

I flera år har Mittuniversitetet i Östersund forskat kring tillverkningen av 3D-utskrivna föremål i metall, nu vidgas möjligheterna med det nya avtalet.

Det nya kompetenskontraktet innebär att universitetet nu har möjligheten att komma i kontakt med maskiningenjörer inom området för additiv tillverkning, det vill säga tekniken bakom utskrifter av metallföremål med hjälp av 3D-teknik.

– Det är flyg- och implantatindustrin som leder utvecklingen, men nu ser vi att det börjar sprida sig till andra typer av industrier, säger Lars-Erik Rännar, lektor på Mittuniversitetet.

Med det nya avtalet kommer studenterna på universitetet även få chansen till nya jobbmöjligheter i området.

– Våra studenter kommer nu få möjlighet att göra examensarbetet nere på företaget och få chans till sommarjobb, säger Lars-Erik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".