Östersunds sjukhus psykiatri Region Jämtland Härjedalen fasad IVO
1 av 2
P4 Jämtlands granskning visar att 14 patienter inom psykiatrin tagit sina liv de senaste fyra åren. Ovanligt många anser IVO och därför gjordes en extra tillsyn. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Ylva Drevstad Frid tillförordnad områdeschef psykiatrin Östersunds sjukhus Region Jämtland Härjedalen
2 av 2
IVO kräver att psykiatrin granskar sina egna rutiner och vilka konsekvenser upprepade läkarbyten kan ge. "Vi har inte gjort det på rätt sätt. Vi har gjort en strukturell suicidriskbedömning, men inte dokumenterat det på rätt ställe", säger Ylva Drevstad Frid tillförordnad chef för område psykiatri. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Psykiatri

Deprimerad patient fick träffa sex olika läkare - tog sitt liv

3:53 min

Bristen på läkare gör att patientsäkerheten inom psykiatrin vid Östersunds sjukhus hotas konstaterar IVO, inspektionen för vård och omsorg.

En deprimerad patient från länet fick möta sex olika staffettläkare på två månader. Det slutade med att patienten tog sitt liv. IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar psykiatrin och pekar ut de många läkarbytena som en orsak till självmordet.

– Om man skulle ha kontinuitet så betyder det att det är en ökad trygghet för patienten, säger Cecilia Wilstrand som är inspektör på IVO.

– Sedan är det också viktigt att det skapas en tillit och en allians mellan patient och behandlare.

Patienten, som snabbt insjuknat i depression efter en livskris 2014, fick för första gången i livet kontakt med psykiatrin och vårdades en kort period på en sluten avdelning.

När patienten skrevs ut därifrån var tanken att öppenvården skulle ta vid. Men kön till samtalsterapi var lång så den hann aldrig starta utan patienten tog sitt liv.

"Under två månader behandlades patienten av sex olika läkare. IVO bedömer att denna faktor kan ha haft betydelse och därigenom påverkat händelseförloppet."

Under den relativt korta tid patienten hade kontakt med psykiatrin var de totalt sju läkare och tre psykologer som mötte hen. Därför krävde IVO, som kritiserar sjukvården, att psykiatrin granskar sina rutiner och vilka konsekvenser upprepade läkarbyten kan ge.

– Vi har inte gjort det på rätt sätt. Vi har gjort en strukturell suicidriskbedömning, men inte dokumenterat det på rätt ställe, säger Ylva Drevstad Frid tillförordnad chef för område psykiatri.

P4 Jämtlands granskning av samtliga anmälningar från psykiatrin i Östersund de senaste fyra åren visar att 14 patienter tagit sitt liv under denna period.

Vilket IVO anser är extraordinärt många och därför gjorde man en extra tillsyn i fjol.

– Under en längre tid hade vi fått in många Lex Marior och i dem såg vi att åtgärder upprepades, säger Cecilia Wilstrand.

Vad var det som upprepades?

– Det var framförallt dokumentationen som var bristfällig och har man då många olika läkare så blir det också ett problem. 

De senaste fyra åren har hyrläkarkostnaderna ökat med nästan 50 procent inom psykiatrin vid Östersunds sjukhus. Fjolårets nota landade på drygt 14 miljoner kronor och fram till oktober i år har stafettpersonal kostat drygt 12 miljoner.

Förra året hade man 30 olika läkare inne och hittills i år har det varit 28 inhyrda till en timkostnad på upp till 2 400 kronor.

Vilket är ohållbart enligt psykiatrichef Ylva Drevstad Frid.

– Det kan inte fortgå att öka för vi har inte råd att bemanna på det här viset vi har gjort. Så vi jobbar hårt med besparingsåtgärder, säger hon.

VAD ÄR LEX MARIA ?

Vid allvarliga vårdskador eller vid händelser där det fanns en risk för en allvarlig vårdskada är vårdpersonal skyldiga att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. En sådan anmälan kallas för en lex Maria-anmälan. Den utredning som har gjorts ska skickas till IVO tillsammans med anmälan.

Varje sjukhus eller vårdmottagning ska ha en anmälningsansvarig som rapporterar till IVO. Anmälan ska vara hos IVO så snart som möjligt.

IVO gör sedan en egen granskning av det som har hänt. De kan komma med förslag på vad som behöver göras för att en liknande händelse inte ska ske igen. IVO kan också rikta kritik mot verksamheter eller enskilda medarbetare efter sin granskning.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista