En kvinna och två män i ett kök.
1 av 2
Åke Nilsson, Britt Gruving Fjellner och Göran Mann i matsalen på Fjällglimten. Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Rött hus i snölandskap.
2 av 2
Gemensamhetsboendet Fjällglimten i Vemdalen Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Äldrevård

Uppgivna känslor när matsalar för äldre i Härjedalen läggs ner

6:18 min

Boende och anhöriga i Härjedalen är kritiska till kommunens beslut att skifta från egenlagad mat till matlådor på flera äldreboenden.

Härjedalen kommun stänger matsalarna på tre äldreboenden. Det är Senioren i Sveg, Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen som berörs. Det i och med att äldreboendena går från att servera måltiderna i matsal till att servera dem som matlådor till de boende. Det innebär att de gemensamma måltiderna med lagad mat från egna kök försvinner. 

Några som reagerat på det här är representanter från Fjällglimtens minnesfond där Britt Gruving Fjellner är ordförande.

– Det är viktigt för dem som bor här att man får vara på hemmaplan och har en gemenskap. Men ingen lyssnar på oss så vi känner oss uppgivna.

De boende på Fjällglimten upplever också en frustration. Roland Kärnberg är en av dem och känner att de inte fått veta något om vad som händer efter nyår.

– Varken vi boende eller personalen vet någonting och nu är det tre veckor kvar till årsskiftet. Det är fruktansvärt dålig information, säger Roland Kärnberg.

Orsaken till förändringen är att Härjedalens kommun vill omprioritera sina resurser.

 – För att omfördela pengar och få så mycket pengar till omsorg som möjligt, så måste man ibland ta en del obekväma beslut. Och det är det som händer nu, sade kommunalrådet i Härjedalen, Anders Häggkvist (C), till P4 Jämtland den 5 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista